Prof. Dr. Ahmet Fırat
Kalça ve Pelvis Hastalıkları ve Cerrahiler
Femoroasetabular sıkışma sendromu
Femoroasetabular sıkışma (FAS) , femurun başının asetabular soket (yuva) içinde tam hareket açıklığına sahip olmadığında meydana gelir. Bu durum, ağrıya ek olarak kalça eklemi hareket açıklığının azalmasına neden olur. En yaygın olarak FAS, femurun başı ve / veya boynu çevresinde oluşan fazla kemiğin bir sonucudur ve bu "Cam" tipi sıkışma olarak bilinir. FAS aynı zamanda genellikle "Pincer" tipi sıkışma olarak bilinen asetabular kenarın aşırı büyümesinden veya asetabulumun, femur ile asetabulum kenarı arasında anormal bir etki meydana gelecek şekilde açılı olduğunda ortaya çıkar. Kalça travması (kişinin kalçasına düşmesi) da sıkışmaya neden olabilir. Labrum ve / veya kıkırdak hasarı, genellikle tekrarlayan dönme hareketleri veya tekrarlayan kalça fleksiyonunu içeren atletik aktivitelerin sonucudur.
Femur başı ve / veya boynundaki ekstra kemik asetabulumun kenarına çarptığında, asetabulumda komşu kıkırdak ve labrum hasar görebilir. Ekstra kemik, röntgende çok küçük bir "tümsek" olarak görünebilir. Bununla birlikte, tümsek tekrar tekrar kıkırdak ve labruma sürtündüğünde kıkırdak ve labrum hasarlanabilir ve ağrıya neden olabilir. Daha fazla kıkırdak ve labrum hasarlanıp kaybedildikçe, femur kemiği pelvis kemiğini etkileyecektir. Ve sonuçta kıkırdak tamamen kaybolup “kemik üzerine kemik” durumu ortaya çıkacak ve kalça eklemi artriti (kireçlenme) oluşcaktır.
Sıkışma, gençlik ve orta yaş arasındaki herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Birçok kişi uzun süre oturduktan veya yürüdükten sonra ilk olarak kalçalarının önünde (kasık) bir ağrı fark eder. Ayakkabı ve çorap giyme, arabaya biniş-iniş, yokuş yukarı yürümede şikayetlerin arttığı görülebilir. Ağrı, sürekli kalçada bir donukluk veya takılma ve / veya keskin, patlama hissi olabilir. Ağrı, uyluğun yanında ve kalçada da hissedilebilir.
Femoroasetabular sıkışma teşhisi için uzman bir doktor tarafından detaylı kalça muayenesi, röntgen ve manyetik rezonans görüntüleme ( MRI ) şeklindeki tıbbi görüntüler çok önemlidir. Özel pozsiyonlarda çekilecek röntgen, femur başı veya boynundaki ve asetabular kenardaki fazla kemiği ortaya çıkarabilir. Bir MRI, kıkırdak ve labrumun hasarını veya yırtılmasını ortaya çıkarabilir. Bigisayarlı tomografi tanıda lezyonun yerinin saptanması, açı ölçümleri ve ameliyat öncesinde planlama faydalıdır. Bazı vakalarda ayırıcı tanı için eklem içi lokal anestezik testi yapılabilir.
Femoroasetabular sıkışma tedavisi sırasında cerrahi olmayan tedavi her zaman ilk olarak düşünülmelidir. Femoroasetabular sıkışma genellikle dinlenerek, kişinin davranışını değiştirerek ve fizik tedavi ve / veya anti-enflamatuar rejimle çözülebilir. Bu tür konservatif tedaviler eklemdeki ağrı ve şişliği azaltmada başarılı olmuştur. Ama çoğu vakada şikayetler devam eder. Ağrı devam ederse, bazen kalça ekleminden yayılan ağrı ile belden veya karından yayılan ağrıyı ayırt etmek gerekir. İkisini ayırt etmenin kanıtlanmış bir yöntemi, kalçaya bir steroid ve analjezik enjekte etmektir. Enjeksiyon iki şeyi başarır: Birincisi, ağrı gerçekten kalça ekleminden geliyorsa, enjeksiyon hastaya ağrının giderilmesini sağlar. İkincisi, enjeksiyon teşhisi doğrulamaya yarar. Ağrı femoroasetabular çarpmanın bir sonucuysa, ağrıyı hafifleten bir kalça enjeksiyonu, ağrının arkadan değil kalçadan geldiğini doğrular. Konservatif tedavinin başarılı olmadığı vakalarda cerrahi tedavi nerdeyse tek seçenektir.
FAS cerrahi tedavisinde açık, mini açık ve artroskopik yaklaşımlar mevcuttur. Günümüzde kalça artroskopisi (kapalı kalça ameliyatı) altın standarttır. Kalça artroskopisi yüksek düzeyde eğitim, tecrübe ve cerrahi alet-cihaz gerektiren bir işlemdir. Kalça derin yerleşimli ve sıkı bir eklemdir. Bu işlemde çoğu zaman eklemin açılması için traksiyon (germe) işlemi gerekir. 3-4 mm lik küçük 2-3 tane kesiden ekleme çeşitli aletler ile girilir. Eklem artroskop denilen mercek-kamera sistemi ile görüntülenir ve çeşitli aletler ile kemik çıkıntılar tıraşlanır ve labrum tamir edilir veya temizlenir. Ayrıca kıkırdak için bazı prosedürler eş zamanlı uygulanabilir.
Kalça artroskopisi için hastaların genellikle bir gece hastanede kalması yeterlidir. İşlemin ardından, hastalara normalde ağırlık taşımayı en aza indirmek için ilk 3-4 hafta kullanmaları için koltuk değneği verilir. Normalde ameliyattan iki hafta sonra dikişleri almak için ameliyat sonrası bir randevu verilir. Hasta normal olarak ameliyattan sonra kalçadaki gücü ve esnekliği artıran bir fizik tedavi rejimine başlar.
Altı haftalık rehabilitasyondan sonra, birçok hasta normal aktivitelerine devam edebilir, ancak kişinin fiziksel aktiviteden sonra ağrı veya acı hissetmemesi 3-6 ay sürebilir. Her hasta aynı olmadığından, mümkün olan en iyi iyileşme planını formüle etmek için kişinin cerrahıyla düzenli ameliyat sonrası randevular gereklidir.
Kalça artroskopisine en iyi yanıt veren hastalar, hala sahip oldukları kıkırdak miktarını koruma fırsatı olan kalça ağrısı olan aktif kişilerdir. Eklemde halihazırda önemli kıkırdak kaybına uğramış hastalar, kalça protezi dahil daha kapsamlı bir operasyona daha uygun olabilir .
Çalışmalar göstermiştir ki kalça artroskopisi hastalarının % 85-90'ı spor ve diğer fiziksel aktivitelere kalça ağrısı ve sıkışma başlamadan önceki seviyelerde dönmektedir. Hastaların çoğu açıkça iyileşir, ancak prosedürün artritin seyrini ne ölçüde durdurduğu henüz net değildir. Altta yatan iskelet deformiteleri veya dejeneratif rahatsızlıkları olan hastalar, prosedürden, basit sıkışmalı bir hasta kadar rahatlamayabilirler.
FAS olan sporcular genellikle kalça fleksiyonu, iç rotasyon ve adduksiyonla kötüleşen ön kasık ağrısından şikayet ederler. Literatürde labral yırtıklar ve buna bağlı femoroasetabular sıkışma için artroskopik olarak tedavi edilen hastalar için iyi sonuçlar bildirilmiştir.
Tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi, kalça artroskopisiyle ilişkili küçük bir komplikasyon olasılığı vardır. Bazı riskler traksiyon kullanımıyla ilgilidir. Cerrahi aletlerin yerleştirilmesine izin vermek, kalça eklemin açmak için traksiyon gereklidir. Bu, ameliyat sonrası kas ve özellikle kalça ve uyluk çevresinde yumuşak doku ağrısına yol açabilir. Kasıkta ve / veya uylukta geçici uyuşma da uzun süreli traksiyondan kaynaklanabilir. Ek olarak, kalça eklemi çevresinde ameliyat sırasında zarar görebilecek bazı nörovasküler yapılar ve anesteziye kötü yanıt verme ihtimali vardır.
Sonuç olarak FAS sendromu tedavisinde kalça artroskopisi, eğitimli ve deneyimli bir cerrahın elinde sonuçları başarılı bir tedavidir.
Kalça Labrum yaralanmaları
İçerik Hazırlanıyor...
Femur Başı Osteonekrozu (Avasküler nekroz)
İçerik Hazırlanıyor...
Kalça Osteoartriti
İçerik Hazırlanıyor...
Kalça Displazisi
İçerik Hazırlanıyor...
Femurbaşı Epifiz Kayması
İçerik Hazırlanıyor...
Perthes Hastalığı
İçerik Hazırlanıyor...
Kalça ve Pelvis Kırıkları
İçerik Hazırlanıyor...
Protez çevresi kırıklar
İçerik Hazırlanıyor...
Protez Enfeksiyonları
İçerik Hazırlanıyor...
Atlayan Kalça hastalığı
İçerik Hazırlanıyor...
Priformis sendromu
İçerik Hazırlanıyor...
İskiyofemoral sıkışma sendromu
İçerik Hazırlanıyor...
İliotibial band sendromu
İçerik Hazırlanıyor...
Derin gluteal sendrom
İçerik Hazırlanıyor...
Osteoitis pubis
İçerik Hazırlanıyor...
Kalça ve çevresi kas ve tendon yaralanmaları
İçerik Hazırlanıyor...
Kalça eklemi sinovyal hastalıkları
İçerik Hazırlanıyor...
Kalça çevresi enfeksiyonlar
İçerik Hazırlanıyor...
Kalça çevresi enfeksiyonlar
İçerik Hazırlanıyor...
Kalça Artroskopisi
İçerik Hazırlanıyor...
Kalça Çevresi Osteotomiler
İçerik Hazırlanıyor...
Primer ve Revizyon Kalça Artroplastisi (Kalça Protezi)
İçerik Hazırlanıyor...
Femur başı core dekompresyon ve kemik iliği kök hücre uygulaması
İçerik Hazırlanıyor...
Güvenli Kalça Eklemi Dislokasyonu
İçerik Hazırlanıyor...
Trapdor ameliyatı
İçerik Hazırlanıyor...
Kalça ve Pelvis kırıklarının fiksasyonu
İçerik Hazırlanıyor...
Tendon tamiri ve gevşetmeleri
İçerik Hazırlanıyor...
USG eşliğinde kalça enjeksiyonu
İçerik Hazırlanıyor...
PRP, Hyaluronih asit, Steroid, Yağ ve Kemik İliği kök hücre uygulamaları
İçerik Hazırlanıyor...